Sözü edilen, tanıtımı yapılan yerli elektrikli arabamızla ilgili anlayamadıklarımız, anladıklarımızdan fazla sanıyorum.
Öğrendiğimiz, gördüğümüz kadarıyla, oldukça yenilikçi ve güçlü bir görüntüsü olan aracın tasarımını İtalyan Tasarım Şirketi Pininfarina hazırladı. Tamam, diyelim ki işi bilene yaptırdılar ve doğrusu bu. Ancak tasarım konusunda şimdiden ikiye bölündük.
Pininfarina tasarımı yaptığına göre patenti de onun elinde demektir. Ayrıca araç biraz Pininfarina K350‘ye benziyor. Görünen o ki Pininfarina da elinde olanı değiştirip bize vermiş. Yine de işi bilene yaptırmak doğru diyelim.
Aracın 500 km menzillik şarja, 30 dakikada ulaşabileceği söylendi. Batarya %100 yerli dendi.
Anlayamadığım, 30 dk şarj ile 500km menzile nasıl ulaşılıyor. Tesla bile supercharger elektrik sistemleri ile bataryanın %60-70‘ini 15 dk da, geri kalanını da yaklaşık 40dk da dolduruyor. Tesla‘dan daha iyi şarj teknolojisi üretilmişse olağanüstü, çok güzel. Kutluyoruz.
Nesnelerin interneti konsteptili olduğu söylendi. Yani, internet bağlantısı olan, telefondan kontrol edilebilen bir araç. Bu yeni bir özellik değil, ancak burada düşünmemiz gereken daha başka şeyler var.
Aracın yazılımı yerli mi? Şimdilik bilmiyoruz. Yazılım yerli ise neden aracın içindeki navigasyon paneli İngilizce. Dünyaya tanıtım yapıldığı için İngilizce olması doğal ama sonuçta yerli malı olarak tanıtıldığı için Türkçe olması gerekmez mi? Yoksa hiç Türkçe yok mu?
Aracın güvenliğini hangi firma sağlayacak?
Telefondan yönetilebilen bir araç demek telefonunuz çalındığında aracınız çalındı demek midir?
Neyse devam edelim.
Araç iki tip çeker sistemi ile karşımıza çıkıyor.
· 4 çeker -> 100km/h 4.6 saniye
· Arkadan itiş -> 100km/h 7.6 sn
Veriler çok güzel. Güçlü bir arkadan itiş ile yanlamak keyifli olabilir :) (Trafiğe kapalı alanlarda)
Aracın iki farklı bataryaya sahip olacağı ve menzillerinin 500km ile 300km olacağı, 2021 fabrika açılışı ve 2022 için ilk üretim dendi. İlk üretimde 5000 adet araç üretilecek ve yalnızca kamu kurumlarına verilecek.
Ya çözüm ortakları kimler? Söylenene göre çözüm ortakları:
· Turkcell
· BMC
· Zorlu
· Kıraça
· Anadolu Grubu
· TOBB
Şimdi gelin bu firmaların birkaçını inceleyelim.
Turkcell
İstanbul’da deprem olduğunda şu hiç iletişim sağlayamayan firma?
Yani isimli Yandex’in (Rus) altyapısını kullanan arama motorunu yapan firma.
Turkcell yerli mi değil mi? Ona internetten bakabilirsiniz.
Zorlu
Vestel’in sahibi.
Yerli telefon da üretiyorlar(!)
En üst model telefonunun Xiaomi firmasının alt segment telefonları ile aynı fiyatta olup daha düşük özelliklere sahip yerli üretici.
Kaç kişiye iş olanağı sunacak?
Sağlıklı bir açıklama yapılmadı.
Bedeli
Sonuçta yerli üretim bir araç olacağı için ithal araçlar gibi üzerine vergi binmeyeceğini umut ederek bedelinin düşük olacağı beklentisindeyiz. Türkiye’de vergisiz soluk bile alınmıyor ama biz yine de umutlu olalım.
Bedeli konusunda bir karşılaştırma yaparsak; Fiat Egea marka aracın bile 100 bin TL olduğunu düşünürsek bu aracın en düşük 400 bin TL olması gerekir.
Bu ve buna benzer karşılaştırmalar tamamıyla yanlış. Fiat Egea İtalyanların. Yani bunun vergisi vs. olduğu için bedeli öyle.
Küçük bir hesap yapalım.
Tesla’nın üreticisi Amerika’da asgari ücret saatlik 7.25 Dolar. Bir kişi asgari ücretten günde 5 saat ve haftanın 5 günü çalışsa aylık yaklaşık 5437 Dolar eline geçer. Bakın günde 5 saat diyorum.
Peki 0-100 hızlanması 4.4 saniye olan Tesla Model X ne kadar? 78 bin dolar.
Yani asgari ücretle çalışan Amerikalı, bir Tesla almak için 14 ay çalışması yeterli.
Türkiye’de aynı model tesla ne kadar?
1 milyon TL. Neden? Çünkü yerli değil ve üzerine dünyalar kadar vergi biniyor. Ayrıca dolar ...
Gelelim konumuza. Asgari ücretli Amerikalı 14 aylık geliri ile bir Tesla alabiliyorsa bizim ne eksiğimiz var? Biz de 14 aylık asgari ücret ile bir TOGG alabilecek miyiz? Türkiye’de asgari ücret 2300 lira, 14 katı 32200 yapar. Bu hesaba göre yeni aracın fiyatı 32200 olmalı diyebilir miyiz?
Benim duyduğum 250 bin TL olacağı. Bu bedel Türk yurttaşların alım gücünün çok üstünde.
Asgari ücretli, dar gelirli bu aracı alabilecek mi?
Yorum sizlere kalıyor.
Umarız, Türk ulusu için övünç ve mutluluk kaynağı yerli bir aracımız olur. Türkiye Cumhuriyeti olarak dünyada yerli otomobilimiz ile boy göstermeyi kim istemez? Umarız bu üretim büyük bir istihdam kaynağı olur. Umarız ekonomimiz düzelir. Umarız işsizlik biter. Umarız dolar düşer. Umarız artık dünya pazarında pazarlayabileceğimiz teknolojik bir ürünümüz olur. Umarız bir iç siyaset, seçim oyunu değildir ve işin sonu getirilir. Umarız...