Türkiye Büyük Millet Meclisi yılın son çeyreğinde yeni yasama dönemine yoğun bir gündemle başlayacak ve milyonlarca emekli memur işçi ve esnafın hayatını etkileyecek 8 önemli reformu ele alacak. Bu reformlar arasında emekli maaşı bağlama sisteminin sadeleştirilmesi tamamlayıcı emeklilik sistemi ile çalışanlara ikinci bir maaş sağlanması SSK ve Bağ-Kur primlerinin eşitlenmesi 2025 yılında emekli maaşlarında yaşanabilecek olası düşüşlerin önlenmesi ve çalışma günlerinin azaltılması gibi yenilikler yer alıyor.
3600 ek gösterge ile memurların statü farklılıklarının ortadan kaldırılması ev kadınlarına sosyal güvence ve emeklilik hakkı tanınması ve kamu sektöründe esnek çalışma modellerinin hayata geçirilmesi de planlanıyor. Bu reformlar hükümetin Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan çalışmaları doğrultusunda yasal düzenlemelere dönüştürülerek uygulamaya konulacak.
Emekli maaşı sisteminde yapılacak düzenlemelerle prime esas kazançların yanı sıra çalışma gün sayısının da maaş üzerinde etkisi artırılacak böylece daha fazla prim ödeyen ve daha uzun süre çalışanlar için daha yüksek emekli maaşı alma imkânı sunulacak. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu dışında ikinci bir emekli maaşı ya da toplu para alma fırsatına sahip olacak.
SSK-Bağ-Kur prim eşitliği sağlanarak küçük esnaf için prim ödeme süresi 9 bin günden 7200 güne düşürülecek ve bu esnafın 5 yıl erken emekli olabilmesi sağlanacak. 2025 yılında maaşlarda yaşanabilecek olası düşüşlerin önüne geçilmesi için emekli aylıklarının güncelleme katsayısı ele alınacak. Dünyada yaygınlaşan çalışma günlerinin azaltılması konusu Türkiye’de de gündeme alınarak haftalık çalışma süresinin 35-40 saate düşürülmesi böylece 4 gün çalışma ve 3 gün tatil modeli benimsenmesi planlanıyor.
MECLİSİN GÜNDEMİNDE YER ALAN BÜYÜK REFORMLAR
3600 ek gösterge düzenlemesiyle memurların görevdeki unvan farklılıklarının ortadan kaldırılması hedefleniyor. Kadınlara yönelik sosyal güvence sağlanarak ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak ayrıca çocuk sayısına göre yıpranma ve yaş indirimi gibi avantajlar sunulacak. Kamuda ise esnek çalışma modelleri devreye alınarak uzaktan çalışma gibi yöntemler uygulanacak. Bu reformlar Türkiye’de geniş bir kesimin yaşamını etkileyecek önemli değişiklikler getirecek.
Kaynak: haber7
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.