Samsun Bafra’nın İsmi M.Ö 5000’lü Yıllara Dayanıyormuş… Samsun Bafra İlçesinin İsminin Nereden Geldiği Ortaya Çıktı…

Samsun’un en güzel ilçelerinden bir tanesi olan Bafra’nın isminin M.Ö 5000 yıllarına uzandığı ortaya çıktı! İşte merak edilenler…

Bugün binlerce kişinin ikamet ettiği Bafra ilçesi, Samsun’un en büyük ilçelerinden bir tanesidir. Doğa güzelliğinin yanı sıra şehrin tarihi dokusu da gelenleri içerisine doğru çeker. Tarihi açıdan oldukça zengin olan Bafra’nın isminin yıllar öncesine dayandığı ortaya çıktı! Meğer… 

İkiztepe Ören yerinde yapılan araştırmalar, Samsun’un Bafra ilçesinde büyük bir tarihin olduğunu ortaya çıkarmıştı. Kalkolitik Döneme (M.Ö 5000-4000) ait yerleşme izlerine rastlayan yetkililer, Bafra ilçesinin tarihimize ait izleri halen taşıdığını dile getirmişti. Peki, tarihi açıdan bu kadar zengin olan Bafra’nın ismi nereden geliyor?

Anadolu Selçuklu Hükümdarı İzzettin Keykavus Türkmen Aşiretleri, Bafra’ya 1214 yılında yerleşmiştir. Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türk toprakları olan Bafra, 1243 yılında yaşanan Moğal istilasından sonra Türk beyliklerinin kurulmasına neden olmuştu. Küçük bir Selçuklu beyliği olan Bafra Beyliği, 1460 yılında ise Osmanlı hakimiyeti altına girmiştir. 

Bafra İsmini Nereden Almıştır? 
Bafra’da yaşayan kişiler, Bafra’nın adının neden Bafra olduğunu ve nereden geldiğini merak ediyor. Kızılırmak’ın tam denize döküldüğü yerde; yani yaklaşık M.Ö 525 yıllarında Fenikelilerin zamanında, ticaret gemilerinin alışveriş için yanaştığı koylara kurulmuş olan ticarethanelere “Bafi” deniliyordu. Zamanla, Bafi ismi Bafra’ya çevrildi. 

Exit mobile version