Vezirköprü günümüzde Samsun iline bağlı 2020 yılı verilerine göre 94.360 nüfusa sahip bir ilçedir. İlçe coğrafi olarak 35° 48’ – 35° 01’ doğu boylamları ile 41° 00’ – 41° 19’ kuzey enlemleri arasında yer alır ve Samsun'a 110 km uzaklıkta stratejik bir konuma sahiptir.
VEZİRKÖPRÜ TARİHİ STRATEJİK ÖNEMİ
Kuzeyde Samsun’un Alaçam doğuda Bafra ve Havza güneybatıda Çorum’un Osmancık ve batıda Sinop’un Saraydüzü ilçeleriyle çevrili olan Vezirköprü tarihi 1695 yılına kadar uzanan Celali isyanları sırasında ciddi saldırılara ve yıkıma maruz kalmıştır. Güvenlik ihtiyacını karşılamak amacıyla bu dönemde Taşkale ve Toprakkale adında iki kale inşa edilmiş ve bu kalelerin kalıntıları üzerine kurulan mahalleler günümüzde hala aynı isimlerle anılmaktadır.
Celali isyanlarının ardından Osmanlı Sadrazamı Köprülü Mehmet Paşa tarafından ilçede yıkılan yapıların onarımı gerçekleştirilmiş ve ilçeye yeni eserler kazandırılmıştır. Bu gelişmelerle birlikte Vezirköprü bugünkü halinin temellerini atmıştır.
Osmanlı döneminde Sivas Beylerbeyliğine bağlı olan Vezirköprü daha sonra Tokat mutasarrıflığına tabi bir ilçe olarak idari yapısını sürdürmüştür. Bunun yanında 1925 yılında yapılan idari düzenlemelerle birlikte Tokat'a bağlı bir ilçe olan Vezirköprü Samsun iline bağlanmıştır.
VEZİRKÖPRÜ İDARİ DEĞİŞİM GELİŞİM SÜRECİ
İlçenin adı Köprülü Mehmet Paşa döneminde "Vezirköprüsü" olarak anılmaya başlanmış ve zamanla kısaltılarak "Vezirköprü" halini almıştır. Bu idari değişimler Vezirköprü'nün kültürel ve yapısal kimliğini derinden etkilemiş ilçenin hem tarihi hem de sosyal dokusuna önemli katkılar sağlamıştır.
Kaynak: yesilniksar
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.